Weerloze plant? Vergis je niet. Ze kunnen misschien niet slaan of bijten maar ze kennen andere gluiperige trucjes. Wanneer een plant door een rups wordt aangevreten maakt ze vluchtige geurstoffen aan om sluipwespen lokken. Die komen er graag op af omdat rupsen uitstekende nestkasten voor hun eieren zijn. De larven komen binnen de rups uit het ei en maken vervolgens korte metten met de slokoppen. Maar de geurstoffen van de plant lokken nog een ander soort sluipwespen en deze soort komt niet voor de rupsen.
Sluipwespen en andere sluipwespen
Net zoals parasitaire sluipwespen verschillende insecten als crèche gebruiken kunnen ze zelf het slachtoffer van parasieten worden. Deze parasieten van de parasiet (of hyperparasitoïden) zijn sluipwespen die andersoortige sluipwespen aanvallen. Onderzoekers van de Universiteit Wageningen kunnen nu aantonen dat ook hyperparasitoïden gebruik maken van de plantaardige geurstoffen.
Een ander geurtje
Geïnfecteerde rupsen geven samen met hun speeksel een stofje af waaruit de plant kan afleiden dat het slecht gaat met de rups. Vervolgens maakt de plant ook andere geurstoffen aan. Deze stoffen zijn het signaal voor de superparasiet. Dankzij de nieuwe geur weet hij precies waar hij zijn prooi kan vinden. De onderzoekers spreken van een complex samenspel tussen plant, rups en sluipwespen.
Bron: Plos Biology, Wageningen University
Gepubliceerd bij Vroege Vogels
Geen opmerkingen:
Een reactie posten